Ideea cărții este simplă: angajatul liber e angajatul dedicat care mărește performanțele firmei: Libertate + Responsabilitate = Fericire + Performanță. Limitele managementului ierarhic, cu perspectiva sa de sus în jos, sunt criticate de zeci de ani. În prezent, multe firme trec printr-un proces de transformare deoarece au ajuns la limitele abordării birocratice tradiționale: un comitet de experți ce locuiesc doar în vârful piramidei, împart sarcini și sunt caracterizați de o lipsă fatală de cunoștințe locale.
Carney și Gets au studiat intens principiile de bază corporatiste care care duc la crearea angajaților liberi. În sistemele umane complexe toate contextele sunt diferite, de aceea exemplele alese de ei provin din companii și industrii diferite. Pentru început, companiile trebuie să se axeze pe „de ce”, nu pe „cum”.
Imediat ce oamenii înțeleg de ce există compania, se pot ocupa și singuri de propria lor activitate. Cei care sunt implicați direct înțeleg cel mai ușor această situație. Directorii și managerii trebuie să fie conștienți de acest lucru, și să îndepărteze orice piedică din calea celor care lucrează său care vin cu idei inovatoare. Aceste gen de companii au mult mai puține reguli și sunt construite pe ideea că oamenii vor să își îmbunătățească rezultatele muncii lor. În aceste organizații, lucrătorii pot, de cele mai multe ori, să aleagă o acțiune ce vă aduce beneficii firmei, fără a mai fi împovărați de proceduri său de persoanele cu putere de decizie.
Fenomenul restructurării activității e o metodă de adaptare la condițiile schimbătoare ale pieții. Reorganizarea formală este o iluzie elaborată. Reorganizarea trebuie să facă parte dintr-o organizație, nu să fie o activitate ce îi este impusă.
Recomand cartea, dar să țineți cont de faptul că deși conceptele prezentate în ea sunt simple, implementarea lor e dificilă.
Această recenzie a fost posibilă cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispoziție cartea Brian M. Carney, Isaac Getz – Freedom Inc. Eliberează angajații și lasă-i să conducă afacerea spre o creștere a productivității, a profitului și a ritmului de dezvoltare.