Cel mai mic motor din lume

Articole asemănătoare

nano-mechanics-300x186Motorul a fost construit de o echipa de cercetatori condusa de Alex Zettl la Universitatea din California.

Principiul de functionare al motorului e schimbul de atomi dintre doua picaturi de metal topit, schimb care are loc prin intermediul unui nanotub de carbon.

O picatura este mai mica decat cealalta. Cand se aplica un curent pe acele picaturi de metal, atomii de pe picatura mare se indeparteaza si se alatura celei mici. Picatura mica creste, dar nu ajunge niciodata cat cealalta. Pana la urma cele doua se vor atinge, iar picatura mare va absorbi inapoi atomii. Transferul rapid de energie produce o miscare ritmica puternica.

Tehnica se bazeaza pe tensiunea suprafetei si pe tendinta atomilor sau moleculelor de a se opune separarii. E vorba de aceeasi tensiune a suprafetei care permite si insectelor sa mearga pe apa.

Intr-o zi, un motor similar ar putea pune in functiune un mini-doctor mecanic care va calatori prin corpurile umane.

Energia produsa de motor este mica, aproximativ 20 micro wati, insa raportand-o la marimile motorului este impresionant. Tot motorul masoara mai putin de 200 nanometrii, de sute de ori mai subtire decat un fir de par. Daca un asemenea motor ar fi realizat la scara unui motor de autovehicul normal, ar fi de 100 milioane de ori mai puternic cea mai puternica masina din prezent.

In 1988, Richard Muller impreuna cu un coleg de-al sau, au realizat primul micromotor, ce avea dimensiunea de 100 microni. In 2003, grupul Zettl au creat primul motor la o scara nano. In 2004 au construit un convoi de transportoare ce mutau particule precum robotii intr-o fabrica.

Scene cu functionarea nano-motorului
Scene cu functionarea nano-motorului

Inginerii in nanotehnologie incearca sa imite natura, construind lucruri atom cu atom. Printre alte lucruri, nanomotoarele ar putea fi folosite in circuite optice pentru a ghida lumina, un proces numit comutare optica.
Probabil nu va fi departe ziua cand nanomasinile, motorizate de nanomotoare, vor merge prin corpul nostru pentru a gasi boala si pentru a repara celulele distruse.

Oscilatorul este ideal pentru locomotie, fiind foarte puternic pentru marimea sa. Motorul ar putea fi folosit in tehnologia MEMS (Micro-Electro Mechanical System). Un astfel de sistem este folosit si in multe dintre sistemele home cinema.

Credit imagine: Zettl Research Group, Lawrence Berkeley National Laboratory and University of California at Berkeley

Sursa: Live Science

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări