Uneltele

Articole asemănătoare

Uneltele confectionate din piatra sunt cele mai vechi urme ale activitatii umane. Ar fi greu de imaginat viata fara unelte. Stramosii nostri au confectionat primele unelte acum cel putin 2.5 milioane de ani – cu mult timp inaintea omului modern. De atunci, abilitatea noastra de a inventa ne-a dus dincolo de nevoile primare de hranire si de construire a adapostului. Ei au invatat sa loveasca o piatra cu o alta pentru a le ascuti folosindu-le mai apoi la taiere.

Dupa cum ne-au aratat descoperirile arheologice, acum 1.5 milioane de ani oamenii primitivi au inventat toporul, prima unealta cu o forma bine definita. Pentru a face acest lucru trebuiau sa-si imagineze mental imaginea finala si forma obiectului. Primii oameni moderni invatau de la membrii familiei prin imitiatie cum sa-si construiasca uneltele. De asemenea adaptau, modificau sau reparau unelte intr-un mod in care nicio alta specie nu a mai facut-o. S-au descoperit unelte de prindere a pestilor vechi de zeci de mii de ani. De-a lungul secolelor oamenii au construit unelte iar si iar, dezvoltand tehnici mai avansate de prelucrare a materialelor.

Istoria tehnologiei este intr-un fel similara cu istoria umanitatii. Bagajul de cunostinte a ajutat oamenii sa creeze noi lucruri, sa ii duca unde n-au mai fost niciodata si sa exploreze lumea inconjuratoare.

Artefactele tehnologice sunt produse ale economiei, ale cresterii fortei economice si fac parte din viata noastra de zi cu zi. Inovatiile afecteaza – si sunt afectate – de traditiile culturale ale societatii.

Multi sociologi si antropologisti au dezvoltat diverse teorii prin care sa explice evolutia culturala si sociala. Lewis Morgan, Leslie White si Gerhard Lensky, au declarat progresul tehnologic ca fiind primul factor care a condus la dezvoltarea civilizatiei umane.

Leslie White a impartit dezvoltarea umana in 5 etape. In prima, oamenii foloseau energia propriilor muschi pentru a realiza diverse lucruri. In cea de-a doua etapa, au inceput sa foloseasca energia animalelor domesticite. In cea de-a treia, au folosit energia plantelor (revolutia in agricultura), in a patra, au invatat sa foloseasca energia resurselor naturale, precum petrolul si gazul. In cele din urma, in cea de-a cincea etapa, omul a invatat sa foloseasca energia nucleara.

Lensky Gerhard spunea ca, cu cat o societate detine mai multa informatie si cunostinte, cu atat este mai avansata. A identificat patru etape a dezvoltarii umane: in prima etapa, informatia este transmisa prin gene. In cea de-a doua, oamenii au invatat sa transmita informatia dobandita prin experienta, urmasilor. In a treia etapa, oamenii au inceput sa foloseasca semnele si sa dezvolte logica, ca mai apoi, in cea de-a patra etapa, sa creeze simboluri, sa dezvolte limba si scrisul. Avansul tehnologiei si comunicatiei se traduce intr-un avans al sistemului economic, politic si a altor sfere ale vietii.

In Epoca de piatra, oamenii isi petreceau zilele vanand, preparand hrana si incercand sa supravietuiasca. Focul, uneltele din piatra si imbracamintea au avut o mare importanta in aceasta perioada. In epoca de piatra tarzie, sau Neolitic, s-au dezvoltat unelte folosite la agricultura sau de vanatoare. Nu avem foarte multe indicii despre oamenii din perioada Paleoliticului, in afara de fosile si picturile din pesteri si a altor forme de arta preistorica.

Odata ce oamenii au devenit sedentari, obiectele din lut au devenit un lucru obisnuit pentru gatit si pentru depozitat. Cele mai vechi unelte din lut descoperite provin din Japonia si dateaza de 12.000 de ani. Acum 8-10.000 de ani, in mod independent, s-au dezvoltat tehnici de olarit si in Africa si Orientul Mijlociu. De aici, tehnologia modelarii si pictarii vaselor s-a imprastiat pana in Europa si in alte colturi ale lumii.

Epoca bronzului a adus schimbari radicale in ceea ce priveste tehnologia folosita in agricultura, domesticirea animalelor si stabilirea unor asezari permanente. Acesti factori, combinati, au dus la posibilitatea dezvoltarii uneltelor din metal prin topire, cupru iar mai apoi bronz.

In Epoca de fier, uneltele din metale nu se mai confectionau prin lovire cu pietre, ci prin topire. Epoca de fier a fost ultima mare epoca dinaintea dezvoltarii scrisului.

Tehnologia s-a dezvoltat odata cu civilizatiile. Egiptenii au inventat si folosit masini simple folosite in constructii, precum rampa. Civilizatia din Valea Indusului, situata intr-o zona bogata in resurse naturale, a ajuns la un nivel tehnologic destul de avansat incat sa-si construiasca instalatii sanitare. Chinezii au fost responsabili pentru numeroase descoperiri si realizari tehnologice, precum detectorul seismic, chibriturile, hartia, elicea etc.

Primele dispozitive de numarat erau folosite pentru a numara diverse schimburi si a pentru colectarea statisticilor, fiind realizate de Incasii din America de Sud. De obicei se foloseau corzi, iar fiecare nod efectuat pe coarda reprezenta un numar. In functie de pozitie si de culoarea cu care se marca, acestea reprezentau categorii diferite de informatie.

Cu timpul, datorita evolutiei, oamenii au prins un dar pentru gandirea abstracta, de a recunoaste lucruri, de a tine minte si de a prezice. Au reusit sa invete sa numere si sa gandeasca sistematic. Iar dupa ce oamenii au invatat sa construiasca ferme si sa munceasca pamantul s-au asezat in comunitati stabile, facand posibila specializarea oamenilor pe anumite domenii. Acest stagiu a dus la evolutia si mai rapida a inovatiei si a tehnicii.

Primele unelte de tesut dateaza de acum 27.000 de ani. Acum 5-10.000 de ani, fermierii au inceput sa produca lana si bumbac. Apoi a fost doar o problema de timp pentru ca primele haine textile sa apara in cantitate industriala.

Acum cateva zeci de ani, majoritatea oamenilor credeau ca oamenii sunt singurii care folosesc unelte. Cercetatorii au descoperit zeci de alte specii care folosesc obiecte pentru a indeplini un scop. Nu doar oamenii folosesc unelte, insa modul cum le folosesc este cu certitudine, unic. Capacitatea de a gandi simbolic ne-a ajutat sa construim unelte si tehnologii pentru a servi pe termen lung.

Fiind mai mult decat niste extensii ale corpului nostru, uneltele ne ajuta sa realizam lucruri care fara de ele, ar fi imposibile.

Ce pot face animalele?

Majoritatea animalelor nu folosesc unelte, iar cele care o fac, le folosesc pe cele gasite deja in natura. Exista si putine animale care confectioneaza unelte din alte obiecte gasite, si ocazional, le modifica. Rup, detaseaza sau recombina obiecte, insa abilitatea lor de planificare este limitata, nereusind sa confectioneze unelte complexe din mai multe materiale.

Ce pot face oamenii?

Oamenii, spre deosebire de alte specii, sunt mult mai adaptabili. Noi putem crea unelte si tehnologii in aproape orice situatie. Oamenii moderni pot confectiona unelte din diverse materiale si pot improviza. Putem construi masini complexe din multe parti componente si diverse sisteme complete. Folosind limbajul natural si scrierea, putem asterne pe hartie cunostintele tehnice acumulate pentru urmatoarele generatii, astfel ca cei din urma sa poata aduce imbunatariri si sa ajute progresul tehnologic.

Vezi aici toate articolele din aceasta serie:

http://www.descopera.org/de-la-eucariote-la-omul-bionic/

 

Articole recente

Articolul precedentPerceptia si comportamentul uman
Articolul următorCultura si evolutie

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări