La data de 16 iunie 1963, Valentina Tereskova avea sa devina prima femeie care a ajuns in spatiu, o realizare propagandistica majora pentru Uniunea Sovietica. Astazi, Valentina Tereskova ramane singura femeie care a facut un zbor in spatiu singura.
URSS – Vostok 6 – 16 iunie 1963
Valentina Vladimironova Tereskova s-a nascut in Maslennikovo, Rusia, in 1937. La varsta de 18 ani a inceput sa lucreze intr-o fabrica de textile, iar la 22 de ani, a facut primul salt cu parasuta. Entuziasmul sau pentru sariturile cu parasuta au adus-o in atentia programului spatial sovietic. Sovieticii doreau sa duca o femeie in spatiu, pentru a triumfa inca o data, impotriva SUA, in cursa spatiala.
In februarie 1962, Tereskova impreuna cu alte trei femei, au fost alese pentru a incepe antrenamentele intensive. Dupa cateva luni de antrenament, oficialii au ales-o pe Tereskova pentru aceasta misiune. Ei nu i s-a permis sa se destainuie membrilor familiei, care au aflat de isprava ei numai atunci cand Moscova a anuntat-o intregii lumi.
Pe 16 iunie 1963, Tereskova avea sa devina prima femeie in spatiu si primul civil, facand inconjurul Pamantului de 48 de ori. Tereshkova a colectat date despre reactia organismului sau, a efectuat fotografii si a orientat manual nava. Misiunea a durat 2 zile si 23 de ore, atingand un apogeu de 231 km altitudine.
Atunci cand Tereskova a decolat de pe Cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, o alta nava soviectica, Vostok-5 (pilotata de Valery Bykovsky) era deja pe orbita. In prima zi a misiunii ea a comunicat cu Bykovsky si chiar i-a cantat acestuia melodii. Comunicarea lor a fost intrerupta doar atunci cand cele doua nave spatiale s-au indepartat una de alta.
Vostok 6 nu a fost o misiune lipsita de peripetii si erori, care au fost facute publice abia dupa caderea Uniunii Sovietice. Din cazua unei erori tehnice, nava spatiala a fost programata nu pentru o aterizare, ci pentru o urcare in spatiu pe o orbita mai mare. Eroarea a fost corectata la timp, dar constructorul sef Serghei Koroliov i-a cerut sa nu spuna nimanui.
“Am pastrat secretul timp de 30 de ani”, a raspuns Valentina Tereskova.
Tereskova a mai scris in raportul sau oficial despre cum costumul ei spatial i-a provocat cateva rani la picior. Tereskova a mai declarat in interviuri ca in timpul aterizarii s-a lovit la nas de vizorul castii sale si a trebuit sa-si acopere vanataile cu fard pentru ceremoniile oficiale.
Valentina Tereskova a provocat ingrijorare la centrul de control, deoarece a avut dificultati in conducerea navei, iar comunicarea cu centrul de control s-a intrerupt chiar inainte de inceperea aterizarii, a dezvaluit mai tarziu generalul Nikolai Kamanin, responsabil in programul Vostok 6.
Vostok 6 a aterizat la 200 kilometri vest de Barnaul, regiunea Altai in RSS Kazaha. La locul aterizarii, intr-un mic parc pe marginea drumului, se afla o statuie a sa cu bratele intinse, in varful unei coloane curbate. Statuia o infatiseaza purtand un costum spatial fara casca.
Vostok 6 a fost ultimul zbor din programul Vostok.
Bibliografie:
https://phys.org/news/2013-06-fifty-years-tereshkova-woman-space.html
Foto – Capsula Vostok 6, expusa la Science Museum, Lodon. Autor: Don Thomas.