Pasaportul biometric

Articole asemănătoare

Pasaportul biometric e un act de identitate format dintr-o combinatie de hartie si componente electronice. Informatia e stocata pe un cip RFID (Radio-frequency identification – o metoda automata de identificare, care stocheaza si transmite informatiile ). Pasaportul contine un cip non-contact, care asigura integritatea pasaportului si a datelor biometrice. Standardul biometric folosit pentru acest tip de identificare e format din recunoasterea faciala, recunoasterea amprentelor si a irisului. Acestea au fost adoptate dupa ce au fost incercate si alte variante biometrice, cum ar fi recunoasterea retinei. Numai imaginea digitala ( in format JPEG sau JPEG2000 ) e stocata pe cip. Comparatia datelor biometrice are loc in afara pasaportului cu ajutorul unui sistem de „granite” electronice ( e-border ). Acest sistem e format dintr-o baza de date si un scaner. Scaner-ul preia informatia emisa de pasaport, care e comparata cu cea din baza de date. Pentru stocarea datelor pe cipul non-contact e necesara o memorie EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory ) de 32 de kilobiti.

Numarul tarilor care au adoptat aceasta forma de identificare e mare si in continua crestere: – Uniunea Europeana, Albania, Australia, Bosnia si Herzegovina, Brunei, Canada, Croatia, Republica Dominicana, Hong Kong, Islanda, India, Iran, Macedonia, Malaysia, Moldova, Montenegro, Noua Zeelanda, Norvegia, Pakistan, Filipine, Russia, Serbia, Singapore, Somalia, Elvetia, Taiwan, Thailanda, Ucraina, America, Venezuela.

Opozitie si proteste

Exista grupuri care protesteaza impotriva pasaporturilor biometrice, deoarece inca nu se stie exact care va fi continutul final al cipului si felul in care va afecta libertatile civile. Cea mai mare problema e cea a transferului wirelles de date, care are loc intre cip si e-border si se poate transforma intr-o vulnerabilitate majora. Desi acest transfer e posibil fara un contact fizic intre pasaport si calculatorul care face verificarea, totodata permite oricarei alte persoane dotata cu echipamentul necesar, sa recepteze transmisia de date. Daca datele personale si numarul pasaportului de pe cip nu sunt criptate, informatia poate ajunge in maini straine. Pentru a preveni citirea neautorizata, in America, pe langa criptarea datelor, se mai foloseste si o tesatura metalica, inserata in coperta pasaportului. Aceasta tesatura are rolul unui scut, care impiedica citirea datelor din cip, atunci cand pasaportul e inchis. Cativa studenti de Universitatea Vrije din Olanda, au demonstrat in cadrul conferintei Black Hat, din august 2006, clonarea pasaporturilor bazate pe cipurile RFID. De asemenea au aratat ca in profida mijloacelor de siguranta adiacente, cum ar fi inserarea tesaturii metalice, informatia de pe cip poate fi accesata in continuare. Acest lucru se face cu usurinta de la o distanta de 60 de centimetri, pentru citire au folosit un receptor radio, care a captat acele semnale radio, considerate de necaptat, de catre producatori.

In concluzie, desi intentia e buna, atat diferentele dintre pasapoartele clasice si modelele noi, cat si avantajele pentru omul de rand sunt aproape inexistente. Noile pasapoarte pot fi falsificate in continuare, asemenea celor vechi, iar modelele actuale pot fi folosite si in alte scopuri, mult mai grave decat furtul de identitate.

Metode de protectie.

Pasapoartele biometrice recente sunt dotate cu un set de protectii standard pentru a evita atacurile. Aceste protectii sunt:
– Control de baza al accesului: adica cipul trebuie sa fie activat prin folosirea zonei destinate citirii de pe pasaport. Aceasta protectie are un nivel mediu de criptare intre cip si scaner.
– Numarul aleatoriu de identificare: numarul pasaportului e aleatoriu pana in clipa in care cipul e citit ( e activat ) de catre scaner.
– Autentificarea activa: cipul contine o cheie numerica privata care nu poate fi citita sau copiata, dar a carei existenta poate fi confirmata ( pentru a impiedica clonarea ).
– Control extins al accesului: scanerul trebuie sa se autentifice folosind un certificat de criptare, pentru a putea accesa datele biometrice.
Aceasta protectie asigura si o criptare puternica a canalului de comunicatie. Acest nivel de protectie e cel mai sigur, dar e intalnit foarte rar.

Articole recente

Articolul precedentVesta anti-glont
Articolul următorLimitele Universului

Comentarii

  1. Buna ziua,

    Ma intereseaza daca stie cineva cine este inventatorul sau initiatorul acestui pasaport biometric.

  2. Malaysia was the first country in the world to issue biometric passports in 1998, after a local company, IRIS Corporation, developed the technology. Malaysia is however not a member of the Visa Waiver Program (VWP) and its biometric passport does not conform to the same standards as the VWP biometric document.

  3. e exact ca si un pasaport romanesc normal….nuh e nici o doferenta….nuh o sa poti sa faci credite pe baza pasaportului…deci paote sa iti fure cine vrea identitatea ca nuh are ce face cu ea….asha ca….si app de 666…mi se pare o prostie…eu am tatuat pe gat uin cod de bare…la fiecare produs scanat la barile din lateral si mijloc care de altfel sunt si cele mai lungi bari de pe fiecare cod…apare cifra 666 oriunde in luema asta….aia nuh inseamna ca sunt de-a lu’ Satana sau io stiu ce fel de negativist….sry….contact me if u want information

  4. Daca asa a ajuns limba romana, dupa cum scrie casautzanu asta idiot cu codul de bare pe gat, atunci n-are rost sa mai comentam.

  5. Chiar nu va dati seama? Intregul site este o minciuna si nu poti dovedi ca este adevarat nimic din ce scrie pe el sau daca este adevarat este ascuns ceea ce este mai important! Trebuia sa spuna ca contine si 666 dar desigur 😀 daca chair va intereseaza cititi si voi biblia la apocalipsa capitolul 13 si apoi dati search la smart card

  6. poate sa imi spuna cineva si mie cineva daca poate sa fie furata identitatea daca trimit o fotocopie a pasaportului(biometric) prin mail? daca cineva este in cunostinta de cauza il rog sa imi spuna….
    multumesc mult!

  7. Adriane problema este mult mai ampla . Identitatea ta poate fi la fel de sigura ca si in cazul pasaportului normal. Sigur ca poate sa-ti fie clonat pasaportul dar fara partea de cip . Aici 1-0 pentru cip .Problema mare este cand iesi din Europa si mergi in tarile din Asia , Africa . Acolo ti se poate citi cip-ul prin metode neautorizate si ulterior poate fi clonat . Dupa ce vom inghiti galusca cu pasaportul biometric o sa apara falsurile si pentru a le preintampina se va trece la…. cipuirea oamenilor . Locul unde o sa ti se faca implantarea va fi cu siguranta mana dreapta (prietenii stiu de ce ). Si din acel moment o sa inceapa nebunia , abia de atunci vei ajunge sclav .Nu mai pun ca ptr un pasaport biometric ti se iau amprentele de la toate degetele desi ptr cip iti trebuie numai 2 degete pereche .Dupa ce-ti ridici pasaportul cica le ….sterg din baza de date .

  8. Si pentru a nu putea fi furata identitatea, cipul se va transfera fix in mijlocul fruntii. Si toate astea pentru ce? Ce atata identitate si date personale? De la birocratie se ajunge la nevoia de date, la stocarea identitatii si apoi la control.

  9. M-am hotarat. Nu-mi fac pasaport biometric. Am o intrebare pentru domnii guvernanti. Din 2007 suntem in Uniunea Europeana si putem calatorii doar cu buletinul de identitate. Eu insami am avut doar buletinul la mine cand am facut o excursie cu autocarul in anul 2007. Nu mi-a cerut nimeni pasaportul la granitza dintre Romania si Ungaria, Ungaria si Austria, Austria si Elvetzia, Elvetzia si Frantza, Frantza si Spania, Spania si Frantza din nou, Frantza si Italia, Italia si Slovenia, Slovenia si Romania. Nici macar nu s-a uitat la noi (eram un autocar cu 45 de persoane cand am trecut granitza. De ce este obligatoriu din 2010 in Tarile Uniunii Europene? Nu cumva ca sa treaca la implantarea CIP-ului in frunte? Eu am hotarat sa nu-mi fac deloc pasaport, chiar daca cel vechi este expirat de multi ani. Din moment ce putem calatorii, cu conditia sa avem bani, doar cu buletinul. Nu este necesar. Cred ca nici daca te duci sa muncesti in alta tara din UE nu e necesar sa ai pasaport, poti sa mergi doar cu buletinul si atat.
    Am o veste buna. Am citit in ziar ca noul prim-ministru al Marii Britanii a anuntzat RENUNTZAREA la cartile de identitate biometrice, cu CIP, precum spaniolii, adica cei care le au le pastreaza pana cand le expira, iar dupa aceea isi fac carti de identitate normale.

  10. sunteti nebuni. baietasii acestia ar trebui sa faca o demonstratie cum se poate citi ilegal un asemenea pasaport. un lucru e clar: este mult mai sigur decat vechea varianta, iar in caz ca se cloneaza care e diferenta fata de vechea varianta de pasaport fals. adica, daca esti ghinionist cineva iti poate folosi identitatea orice pasaport ai avea si de unde atata isterie fata de pasapoartele electronice. eu va sfatuiesc sa mai cititi!

  11. Traducerea in toate limbile Uniunii Europene a pasaportului se face pe baza unor dictionare sau dupa cum cred distinsii nostri cu functii sus-puse?

    Ar fi mai bine sa-l revizeze cineva inaine de a ne jupui de bani , caci nu pot face asa greseala cu milioanele de romani din Spania: DE CAND SE TRADUCE PRENUME – „APELLIDO” SI NUME – „NOMBRE”?

  12. @Tedster,

    Ce intelegi tu prin evolutie? Ti se pare ca am evoluat cumva? Inspre ce am evoluat? Inspre sclavie, iti spun eu. Autoritatile incet incet ne transforma (ma rog, deja suntem) in niste oi. Nu suntem altceva pentru cei care ne conduc decat niste coduri, niste animale pe care ei le folosesc sa obtina diverse foloase. Dupa pasaportul biometric, ghici care e urmatorul pas? Desfiintarea pasaportului biometric, si implantarea unui cip undeva sub piele. Si din acel moment, esti sclav pe veci. Vor sti tot despre tine, inclusiv cand ti-o tragi cu nevasta-ta, si cand esti la buda sa te caci. Asta numesti tu evolutie?

  13. e grava situatia ….daca se ajunge sa avem cipuri in mana, iar romanii sunt niste oi …nus in stare sa refuze nimic…nus in stare sa se apere dapai sa mai atace…

  14. Fratilor,eu am un cip in mana,pe care mi la bagat cineva cu forta,de cate ori trec pe langa oameni care au acelasi implant ca si mine se aude o microfonie sau un sunet de ceas mecanic…functioneaza ca un termometru,gps etc.

  15. Ar trebui să aibe GPS și, să fie și sub formă de mini capsulă implantată în corp după ceafă pentru o indentificare prin satelit. Și gata cu teroriști, criminali, hoți, vor dispărea ca prin magie !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări