Suntem bombardati de reclame ce contin produse naturale sau organice, iar popularitatea acestor credinte, cum ca daca este natural este mai bun, are nevoie de o clarificare.
Ideea ca natura ne poate face rau nu este noua. Ati auzit cu siguranta de malarie, HIV, tuberculoza, botulism sau tetanus. Este adevarat ca in zilele noastre, chimia moderna ne-a adus multe chimicale toxice, insa nici cele naturale nu sunt mai sanatoase. De fapt, majoritatea toxinelor sunt complet naturale. Nu numai atat, dar pesticidele naturale permise in agricultura organica sunt la fel de toxice ca si pesticidele sintetice. Cu toate acestea, cuvantul “chimical” a ajuns sa fie stigmatizat.
Mancam chimicale, folosim chimicale pentru a transforma alte chimicale ca mai apoi sa le dam afara din corp, respiram chimicale… totul e format din chimicale. Asadar, ce sunt acestea si de unde aceasta fobie de chimicale?
Ce sunt “chimicalele”?
Chimicalele sunt elemente sau combinatii de elemente, cu o anumita compozitie si structura. Compusul chimic este o substanta chimica pura, formata din doua sau mai multe elemente chimice ce au intre ele un raport de atomi si de mase stabilite si care pot fi separate prin reactii chimice. Un compus chimic are o structura chimica unica si bine definita.
Ce inseamna “natural”?
Tot ceea ce este produs de natura este natural, precum un cutremur, un uragan sau un sarpe veninos. Moartea este naturala in sensul ca a muri inseamna a te conforma cu obisnuitul curs al vietii. Pentru un diabetic este normal sa moara datorita lipsei de insulina, dar nu ar fi natural sa i se injecteze insulina naturala sau sintetica.
Mirosul unui animal in putrefactie este natural; nuditatea este naturala pentru animale, dar pentru oameni este normal sa poarte haine, desi acestea nu sunt naturale. Barbieritul nu este nici el natural, dar arsenicul este.
Unele plante sunt letale chiar daca sunt naturale. Dar daca vei muri de o astfel de planta, se spune ca nu vei muri de cauza naturala. Si nici daca te va musca un sarpe, cu un venin la fel de natural.
Purecii sunt naturali, insa cureaua de la gatul cainelui nu este naturala. Nici civilizatia nu este naturala, asa cum nici toaletele nu sunt. Nici automobilele sau fertilizatorii folositi in gradina.
Monogamia este naturala pentru unele mamifere, insa nu este naturala pentru majoritatea. Folosirea prezervativului nu este nici ea naturala, dar pedofilia poate fi ceva natural pentru unii oameni.
Doar pentru ca ceva este natural, nu inseamna si ca este bun sau sanatos. De fapt, tot ceea ce exista este alcatuit din atomi, molecule, elemente chimice sau substante. Restul sunt doar metode pentru a vinde anumite produse.
Natural vs. sintetic
Exista o idee gresita cum ca elementele naturale sunt mai bune decat cele sintetice. Producem vitamine sintetice, diverse arome sintetice si asta in primul rand, pentru a fi accesbile oricui datorita unui pret scazut si a procesului mai putin costisitor de obtinere.
Produsele sintetice sunt denumite astfel pentru ca sunt obtinute in urma unor sinteze. Sinteza este o integrare a doua sau mai multe elemente existente anterior, pentru a rezulta unul nou. Dar daca este sintetic, nu inseamna ca este si daunator.
In al doilea rand, cele mai toxice elemente chimice sunt naturale, iar uneori, cele sintetice pot fi mai benefice, cum sunt suplimentele de melatonina sintetica deoarece cele naturale pot contine material viral. Altele, sunt pur si simplu necesare, cum este in cazul vaniliei.
Vanilia este unul dintre cele mai pretioase condimente din lume, nu doar pentru ca este scumpa, ci si pentru ca ofera mancarurilor o aroma deosebita. Boabele de vanilie sunt provenite din Madagascar, Tahiti, Mexic sau Indonezia, iar pretul lor ridicat este dat de faptul ca traiesc pe tulpini pretentioase si trebuie polenizate manual.
Vanilia naturala este mai scumpa decat vanilia produsa pe cale sintetica. Exista diferente minore intre vanilia sintetica si cea naturala, insa cel mai important ingredient este vanilina. Aceasta da gustul si aroma extractului de vanilie.
In aceasta forma (in stanga in imagine) se afla vanilia naturala cand este culeasa. Vanilina, in mare parte, este cea din dreapta si va trebui extrasa. In acest moment, nu miroase si nici nu are gustul vaniliei.
Dupa un proces ce implica lasarea boabelor de vanilie la soare pentru cateva saptamani, boabele incep sa prinda gust de vanilie.
Asta se datoreaza ruperii glucovanilinei (in stanga) rezultand vanilina. Vanilina este al doilea cel mai scump condiment din lume dupa sofran.
Insa tot acest proces este indelungat, iar vanilia, in general, este polenizata manual. Fierberea, fermentatia, uscarea, fermentarea finala, sortarea si abia apoi ambalarea, acestea sunt etapele pe care le parcurge vanilia naturala, proces ce poate dura pana la 8-9 luni.
Toate acestea se aduna la costul total al vaniliei, care poate ajunge la 20 RON / gram.
Din fericire, exista mai multe tehnici pentru a putea obtine vanilie. O metoda simpla puteti observa in imaginea de mai jos.
Sau putem folosi scortisoara si cuisoarele si sa le punem intr-o solutie alcalina (in imagine, mai jos). Apoi, se va oxida folosind nitrobenzen. Si nu trebuie sa ne facem grija de nitrobenzen (folosit si in sapunuri), pentru ca nu “ajunge” in aroma noastra. Daca veti auzi vreodata “v-ati gandit din ce sunt facute?!!”, nu va ingrijorati.
Desi aceste metode nu sunt “naturale”, rezultatul este acelasi in toate cele trei variante prezentate aici.
Corpul nostru nu stie si nici nu-l intereseaza de unde provine vanilina. Tot ce face vanilina este sa provoace reactii chimice atunci cand o molecula ne alinta simturile. Forma si compozitia moleculei cauzeaza aceste reactii. Boabele naturale de vanilie, pot avea desigur, un gust si miros putin diferit deoarece pe langa vanilina mai contin si alti compusi – insa vanilina este substanta care da vaniliei “gustul de vanilie”.
Insa vanilina e vanilina, si nu conteaza daca a fost extrasa dintr-o boaba de vanilie sau a fost realizata printr-un procedeu petrochimic.
Chimia din laborator
Cand spunem ca Percy Julian si Josef Pikl au sintetizat fizostigmina in laborator, poate suna ca si cum ei au inventat ceva ce se comporta asemanator cu fizostigmina naturala. Insa este fals. Ei nu au realizat doar un inlocuitor al fizostigminei. Ei au realizat fizostigmina insasi.
Pentru a face totul mai clar, sa ne uitam la un compus simplu: apa. Putem face molecule de apa in laborator. Tot ce avem nevoie este de oxigen (O2) si hidrogen (H2). Fiecare molecula de oxigen este alcatuita din doi atomi de oxigen, si fiecare molecula de hidrogen este alcatuita din doi atomi de hidrogen. Daca punem O2 si H2 impreuna intr-un recipient si pornim o scanteie in interiorul recipientului, va aparea o minge de foc albastru. Asta datorita hidrogenului care este un gaz inflamabil. Cand arde, fiecare molecula de hidrogen este rupta si rezulta doi atomi separati de hidrogen. De asemenea, fiecare molecula de oxigen este rupta in doi atomi de oxigen.
Toti acesti atomi se unesc formand noi molecule. Un atom de oxigen se va uni cu doi atomi de hidrogen. Noile molecule formate sunt defapt molecule de apa H2O. In urma experimentului se pot observa pe fundul vasului picaturi de apa.
Lichidul din recipient este facut de oameni, dar nu este o “imitatie a apei”. Este apa adevarata. Moleculele sunt identice cu cele gasite in oceane, mari, ploi, sau orice alta sursa de apa. Ceea ce face ca apa sa fie apa, este structura sa moleculara si cum sunt aceste molecule aranjate.
Revenind la Percy Julian, daca o molecula de apa este destul de simpla, fizostigmina este mult mai complicata. Puteti observa modelul moleculei mai jos.
Aceasta molecula contine in structura sa atomi de carbon, oxigen, nitrogen si hidrogen. Julian impreuna cu echipa sa au reusit sa construiasca, sau sa sintetizeze, aceasta molecula in laboratorul lor. Asa cum putem obtine apa din hidrogen si oxigen, moleculele realizate de Julian nu sunt “imitatii” sintetice ale fizostigminei, ci este chiar fizostigmina.
Deci atunci cand discutam despre substantele “sintetice” vs cele “naturale” ne referim la modul cum au fost facute – cum au aparut – insa nu exista nicio diferenta intre molecule.
O diferenta importanta intre substantele gasite in natura si cele sintetizate in laborator, este costul. In general, substantele precum fizostigmina apar natural in cantitati mici si sunt greu de extras din plante.
Deci, este un mare avantaj ca suntem capabili sa descoperim secretele naturii si sa le reproducem in latorator. Odata procesul descoperit, produsul devine mult mai ieftin decat daca l-am obtine din natura.
Trebuie sa acceptam ca dezbaterea natural vs sintetic nu este o problema in alb vs negru, ci este una mult mai complicata. Atat substantele naturale cat si cele sintetice trebuie luate in considerare pentru fiecare caz in parte. O substanta naturala poate fi daunatoare, iar o alta “sintetica” buna, sau invers.
Bibliografie: