De la eucariote la omul bionic – seria nr.1

Articole asemănătoare

Traim intr-o era suprainformatizata. Navigarea haotica in spatiul informational supraaglomerat ne poate crea confuzii iremediabile. Familiarizarea cu varietatea larga de subiecte ale cunoasterii ne orienteaza spre ideile si conceptele despre care dorim sa aflam mai multe.

Lumea informatiilor, a cunoasterii, este de fapt apanajul fiintelor umane. In spatele fiecarei descoperiri stiintifice, al fiecarui mecanism ingineresc, al fiecarui film, melodie sau opera de arta, precum si al fiecarui eveniment istoric, se afla fiinte umane. Acesti oameni, la fel de reali ca si cei pe care ii vedem zilnic, au atins performante prin inteligenta, munca si cooperare.

Ca sa intelegem lumea de azi trebuie sa cunoastem istoria de ieri. Asta ne va ajuta sa vedem si sa anticipam incotro ne indreptam. De altfel, fiecare persoana care a trait vreodata a lasat în urma o mostenire subtila a faptelor sau emotiilor sale. Chiar daca le acordam sau nu atentie, traim in mijlocul unor acumulari de astfel de mosteniri.

Inca de la inceputurile civilizatiei, oamenii nu s-au multumit sa priveasca evenimentele fara a le gasi o legatura si fara a avea o explicatie pentru ele. Am dorit sa intelegem de ce ne aflam aici si de unde venim. Aceasta sete de cunoastere a umanitatii a dat nastere miturilor si superstitiilor, iar astazi, ne-a deschis noi orizonturi de cercetare.

In aceasta serie vom porni intr-o calatorie pana la inceputurile Terrei pentru a incerca sa intelegem originea vietii, cum a aparut si cum a evoluat. Cum ne-a influentat evolutia, societatea, cultura si credintele si nu in ultimul rand, realizarile noastre tehnologice.

 

Pentru cei mai multi, omul a fost “incununarea Creatiei”, iar Charles Darwin a provocat un soc teribil atunci cand a inclus specia umana in regnul animal, ca descendenta a stramosilor primatelor. Astazi, este un consens in randul oamenilor de stiinta, ca omul descinde din antropoide. Oamenii au structuri anatomice asemanatoare cu cele ale antropoidelor africane, mai ales cu ale cimpanzeilor. Vom vedea ca gandirea evolutionista nu este noua: isi are radacinile inca din antichitate, la greci, romani, chinezi si musulmani. Daca mergem si mai departe in istorie, miturile arhaice arata o legatura stransa intre oameni si animale, unde animalele se transforma in oameni, zeii in animale sau oamenii se reincarneaza in animale.

“Specia umana” este titlul unui capitol intreg destinat dezbaterii celor mai aprinse subiecte legate de originea noastra, cognitia si comportamentul uman, cultura, evolutia ideilor, credintelor si a religiei.

Religia a marcat o lunga perioada in istoria umanitatii, vom vorbi despre mituri si credinte, despre crestinism, despre declinul civilizatiei si renastere, despre perioadele evolutiei umane in istorie.

Vom vorbi despre stiinta, descoperiri si realizari tehnologice si felul cum ne influenteaza acestea viata. In timp ce construim masini si incercam sa cream prima forma de viata artificiala, noi insine ne “contopim” cu acestea. Un intreg capitol este destinat bionicii si viitorului evolutiei omului.

Reveniti in fiecare zi pentru un nou articol!

De la eucariote la omul bionic – din 23 noiembrie.

Vezi aici articolele din aceasta serie:

http://www.descopera.org/de-la-eucariote-la-omul-bionic

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări