Cea mai veche civilizatie din lume

Articole asemănătoare

mesopotamiaDaca doriti sa aflati detaliile exacte despre cea mai veche civilizatie din lume, atunci asta va fi putin dificil deoarece nu exista înregistrari clare legate de o singura civilizatie. În acest articol, am sa va vorbesc despre cele cinci civilizatii care au înflorit în jurul aceleiasi perioade si ar putea fi candidate pentru titlul de cea mai veche civilizatie din lume.

Conceptul de „leagan al civilizatiei” este subiectul multor dezbateri si opinii variate. Figurativ, folosirea leaganului în sensul de locul sau regiunea în care totul este hranit, educat, construit în etapa sa primara, este atribuit lui Spencer in Rollin’s Ancient History care descrie astfel Egiptul.

Civilizatia este definita ca o societate care are o cultura complexa agricola si urbana si care se diferentiaza de alte culturi, ca urmare a complexitatii sociale, precum si a activitatilor variate economice si culturale care sunt o parte integranta a societatii. Acesta este motivul pentru care, atunci când vorbim despre cea mai veche civilizatie din lume,  ne referim la acele societati care s-au dezvoltat social, economic si cultural, si nu la acele asezari de fiinte umane care au trait o existenta nomada.

Leaganul civilizatiei?

Cercetatorii si arheologii au inceput o cautare febrila pentru a-l descoperi. Insa putini  s-au intrebat daca exista doar unul singur. De aici posibilitatile au devenit nelimitate.

Acestea atesta faptul ca nu a existat un singur leagan, ci câteva dezvoltari independente ale civilizatiilor, dintre care cea apropiata Neoliticului Estic ar fi prima. Importanta conform careia a existat o puternica influenta reciproca între civilizatiile timpurii în Cornul abundentei (care include Mesopotamia si Levant) si Asia de Est, este controversata, în timp ce civilizatiile din Anzi si Mesoamerica sunt acceptate ca fiind independent aparute de cele din Eurasia. Daca scrisul este luat ca premisa a civilizatiei, atunci cel mai tânar leagan este în Dinastia Timpurie din Egipt si Sumer ( jemdet Nasr).

Leaganul civilizatiei poate fi una dintre cele cinci locatii prezentate în cazul în care a aparut prima civilizatie. Potrivit multor experti, civilizatiile asa cum le cunoastem si intelegem astazi s-au nascut ca forma si concept în ceea ce se numeste Semiluna Fertila (Mesopotamia), si apoi s-au extins în alte zone din cauza unui stil de viata nomad. Dar acest punct de vedere traditional a fost contestat de multi oameni de stiinta si arheologi. Din punctul lor de vedere nu exista un singur leagan al civilizatiei pentru ca dezvoltarea independenta a civilizatiei a avut loc în mai multe areale geografice cum au fost Mesopotamia, Egipt, Valea Indusului, Shang (Valea Fluviului Galben), si Mezoamerica si Anzii sud-americani. Motivul pentru aceasta credinta în mai multe leagane de civilizatie a dus la observarea si studiul relicvelor din acea perioada. Aceste relicve subliniaza modul în care diferite caracteristici s-au dezvoltat neregulat si independent în aceste civilizatii diferite. Interactiunea între diferitele comunitati din cauza stilului de viata nomad a dus la dezvoltarea unor sisteme comune si tehnici în agricultura, prelucrarea metalului si ceramica, etc.  Prin urmare, este dificil de specificat care este cea mai veche civilizatie din lume, deoarece nu exista niciun raspuns clar la întrebare. Cele cinci civilizatii discutate mai jos sunt concurentii pentru titlul de cea mai veche civilizatie de pe Pamant.

Gordon Childe  a definit dezvoltarea civilizatiei ca un rezultat a doua revolutii succesive: Revolutia Neolitica, (declansand dezvoltarea comunitatilor statornice) si Revolutia Urbana care a sporit tendintele catre asezari dense, grupuri specializate ocupational, clase sociale, exploatarea surplusului, constructii publice monumentale si scrisul.

Mesopotamia

Multi experti, dupa cum s-a mentionat mai sus, cred ca Mesopotamia fiind situata în Semiluna Fertila, este cea mai veche civilizatie din lume. Motivul pentru aceasta este faptul ca Mesopotamia se afla in locul în care râurile Tigru şi Eufrat converg, facând zona extrem de potrivita pentru agricultura. Multe societati agrare, prin urmare, s-au stabilit aici. De asemenea, de la Ubaid, civilizatia sumeriana, Akkad, Babilon, si civilizatiile asiriene sunt toate situate în aceasta zona, Mesopotamia este astfel considerata a fi cea mai veche civilizatie din lume. Asezarile pot fi urmarite în Mesopotamia de la începutul epocii bronzului, care dateaza cu mult înainte de 7000 î.Hr.. Cele mai vechi site-uri au fost în Jarmo, iar cele mai vechi orase au fost stabilite în Sumer în perioada Uruk. Mesopotamia, peste ani, a fost condusa de catre greci, persi, mongoli si turci fiind zona pe care o identificam in prezent cu Irakul.

Egipt

Una din cele mai vechi civilizatii din lume, existand dovezi arheologice si antropologice, care arata spre existenta unor asezari în zona, înca din 10000 î.Hr., dar nu exista nici o dovada certa de continuitate. Luand in calcul agricultura ca principala lor sursa de hrana, dar ramâne de solutionare o problema – anume site-uri gasite în alta zona, care pot fi datate în aceeasi perioada si care arata practica de vânatoare si de pescuit. Aceasta este indicat de studii care arata ca terenul din jurul Saharei nu a fost asa arid cum este astazi, si a fost perfect pentru agricultura si pasunat. Asta s-a intampla în jurul perioadei 2500 î.Hr. cand asezarile s-au mutat spre Nil din cauza schimbarilor conditiilor climaterice si neprimitoare, în cazul în care civilizatia s-a stabilit ca o societate mult mai complexa. Civilizatia Egiptului Antic a fost responsabila pentru mai multe mosteniri de durata pentru întreaga umanitate, inclusiv piramide, sistemele matematice, practica medicinei, tehnicilor de prelucrare a sticlei, si, de asemenea, a hârtiei, în forma ei primara.

India antica

Asezarile au existat în zona de dinainte de 6000 î.Hr., deoarece exista dovezi din aceasta perioada. Studiind istoria civilizatiei Vaii Indusului aflam ca aceasta a fost o societate bine dezvoltata. Aceste asezari au fost eficiente cultivand sufficient pentru a se putea intretine si pentru a face comert – aici au fost gasite resturi de cereale, morminte funerare, burghie pentru pietre si cupru, etc, gasite în zona care este in prezent Pakistan. Civilizatia din valea Indusului a cunoscut de timpuriu structuri complexe sociale de la 4000 î.Hr., cele mai importante orase fiind Harappa si Mohenjo-Daro – numele sau inseamna „colina celor morti”. Sistemul de fractie zecimala este unul dintre darurile civilizatiei Vaii Indusului pentru lumea moderna. Tot aici au fost gasite primele cantare, sisteme de canalizare si irigatii, sigilii si alte sculpture mestesugite. Excavarea din site-uri au inceput in anul 1920 şi cea mai recenta descoperire a fost în 1999.

China

China este deja anuntata ca cea mai veche civilizatie continua din lume. Relicve datând din 7000 î.Hr. au fost descoperite în China. De fapt, în unele cazuri, variaza datele de referinta între 9000 î.Hr. şi 5500 î.Hr.. Exista dovezi de practica agricola, ceramica, unelte de munca, chiar si cresterea animalelor. Civilizatia poate fi urmarita înapoi pâna la stabilirea de statelor- oras în Valea Fluviului Galben în jurul lui 2200 î.Hr.. Dar aceasta afirmatie este contestata de prima dinastie, care este definita arheologic prin dinastiei Shang din China antica care a început domnia sa undeva în jurul anului 1750 î.Hr. Exista foarte putine date verificabile despre asezari anterioare din zona din cauza lipsei de înregistrari scrise sau orice astfel de documente.

Mezoamerica si Anzii sud-americani

În America, cele mai vechi civilizatii s-au situat în America de Sud si Mezoamerica. Cea mai veche civilizatie Mesoamericana a fost civilizatia olmeca care a fost stabilita în jurul anului 1200 î.Hr.. Asezarile au fost urmarite înapoi in 5100 î.Hr., ca urmare a înregistrarilor de cultivare a porumbului de atunci. Unele dintre principalele orase care au fost stabilite în conformitate cu regula olmecilor au fost San Lorenzo şi La Venta, care ca si alte orase, se spune ca au avut statui gigantice ale împaratului.

În America de Sud, cea mai veche civilizatie a fost Norte Chico, care a fost un grup de aşezari legate intre ele, cu oraşe mari, la Aspero şi Caral.

Inca nu exista înregistrari clare sau metode de datare care ne pot oferi o perioada de timp exacta pentru momentul aparitiei acestor civilizatii. Dar aceste cinci civilizatii au fost predecesorii nostri. Indiferent care dintre acestea este cea mai veche civilizatie din lume, unele dintre cele mai importante inventii si descoperiri, cum ar fi agricultura sau ceramica le pot fi acreditate lor.

Articole recente

Comentarii

  1. am si eu mai multe nelamuriri :de ce nu specificati si sursele de unde a-ti luat informatii despre ce a-ti scris in dreptul Egiptului si Mesopotamiei?…. Dar despre placutele de la Tartaria aveti informatii?
    Internetul ar trebui perceput ca un spatiu public in care cei care fac anumite afirmatii sa aibe si probele postate…Un OM…

  2. Surse sugerate in articol

    Spencer – Rollin’s Ancient History

    Gordon Childe – Man Makes Himself

    Daca vrei iti mai procur si altele. Ce legatura au tablitele de la Tartaria? Probele sunt arheologice, te duci la muzeu si le vezi. Sau (cel mai indicat), iti iei rucsacul si mergi in Turcia, Irak, Egipt sau China si te lamuresti la fata locului.

  3. Civilizatiile de pe valea Dunarii, culminind cu Cucuteni, sunt mai vechi decat cele din Mesopotamia cu mii de ani. Civilizatiile Mesopotamiene fiind mai noi sunt mai evoluate. Istoricii pro istoria Mesopotamia sa aiba in vedere ca pelasgii sunt de pe valea Dunarii si din Carpati, ca hititii si armenii isi au originea in peninsula Balkanica. Mai sunt si alte curiozitati; in limba romana sunt multe cuvinte care sunt indentice cu cele din sanscrita: apa, suta, iubit, unu, doi patru, cinci, etc, vaduva, acasa s.a.m.d. Desenele de pe ceramica de Cucuteni, veche de peste 7000 de ani se pastreaza pe costumele nationale vechi, ale romanilor pe fotele si catrintele din Moldova si estul Transilvaniei, in Bucovina de Nord, in Basarabia, in Ucraina pana la Nipru, rutencele din Galitia, in estul Munteniei, costume mai vechi de descoperirile de la Cucuteni. Occidentalii, cu exceptia germanilor, nu vor sa creada si sa ia in seama aceste descoperiri, ei vor sa fixeze in constiinte ca primii oameni au fost celtii si ca acestia au fost stramosii anglo-saxonilor. Nici evreii nu vor sa creada ca civilizatia sumeriana se trage de la Dunare. Altfel, cum ar mai ramane cu poporul ales. Realitatea este ca atunci cand pe valea Dunarii erau conditii optime de trai, o clima favorabila traiului si se gasea mancare din belsug, prin Mesopotamia conditiile erau grele si nici mancarea nu era la indemana. Mai tarziu, dupa 1-2 milenii conditiile din Mesopotamia si nordul Africii, pe valea Hindului, au devenit bune si au concurat conditiile climatice din din zona Carpato-Pontica si pelasgii mari crescatori de animale ai antichitatii au migrat sub cerintele impuse de transhumanta. Dar, au carat cu ei focul, roata , scrisul, ceramica (ceramica de Cucuteni se intalneste in China, dar mai mai noua cu peste 1000 de ani, dar e la fel ca cea de acasa), confectionarea hainelor etc. Chimisti germani sustin ca aurul bijuteriilor antice sumeriene, troiene, egiptene, sunt de aceeasi compozitie ca aurul din Mtii Apuseni ai Transilvaniei. Istoria trebuie rescrisa dar nu putem face noi romanii primul pas. Asteptam sa se convinga cei ce au scris istoria de pana acum conform cu visele lor de marire. Tot asa cum oamenii nu vor sa creada in teoria evolutionista, asa si cu istoria straveche. O realitate cutremura constiintele: singurul mamifer pe timpul dinozaurilor erau rozatoarele, acestea, sobolanii s-au gasit in burta dinozaurilor. Intre disparitia dinozaurilor si aparitia hominizilor au trecut 40-60 milioane de ani. in aceasta perioada domina rozatoarele si evolutia mamiferelor. Cand s-a facut mai anii trecuti cercetarea genelor, s-a constatat cu stupoare ca omul are aceleasi numar de gene cu sobolanul. Tot asa, cand germanii au studiat genele popoarelor europene au gasit ca zona noastra, populatiile carpato-danubiano-pontice sunt cele mai vechi in Eurasia. Ungurii, mai sa moara de necaz ca nu au gene asiatice ci au gene valahe, doar limba i-a separat de restul valahilor.

  4. Mai an, fostul sef de cabinet al Papei Ioan-Paul al II-lea, un episcop catolic american, a declarat public, cu subiect si predicat, ca la Vatican se vorbeste o limba latina moderna, care e departe de cea vorbita la Roma si ca nu toti cardinalii vorbesc latina, iar limba romana nu se trage din latina, ci limba latina se trage din limba romana si a multumit Clujenilor si Brasovenilor, Maramuresenilor si celor din Bucegi pentru ca au transmis europenilor o limba suport al tuturor limbilor europene. Conform lingvistilor de la cea mai veche universitate a Europei, universitatea din Upsala, gramatica limbii romane este cea mai veche.

  5. MESAJ INCRIPTAT IN CARTEA FAPTELOR …….‎Tabara Marian Ionel‎ în Vlad Alexandrescu
    Chiar acum ·
    De ce este limba romana singura limba nascuta nu facuta a lumii? Pentru ca doar in limba romana cuvantul vorbeste prin sine insasi ( doar la inceput a fost cuvantul este propozitia de temelie ) asadar citim CU VANTUL s-a deplasat sunetul si acest aspect ne explica ca aici omul a botezat la inceputul timpurilor natura prin cuvant .Latinii de care invatam ca au montat coada la cireasa recunosc ca ei au o conventie si nu o limba nascuta CONVENTUM nepotii astora au PAROLA insa doar pentru mine ca roman PAROLA este si cifru spanochii au PALABRA de la palavrele noastre si noua latina creata pe sasiul limbilor limba noastra cea comoara ( care a fost primul EXACT sau EXACTLY? E X ACT adica exactitatea este dumnezeiasca caci X=10 insa vorbim mai tarziu aspectele subtile ale cuvantului ) adica engleza are KEY WORD la care daca atasam L obtinem KEY WORLD sau cum mai zicea cineva acum cateva secunde nimic fara Dzeu .Cautandu-l pe sfantul L il regasim la evrei drept EL sau ELOCHIM insa radacina este tot EL adica pronumele personal la amaratii astia de romani insa se poate citi si E ( este ) L care L il regasim in LEX L E X X=10 .Mergem mai departe si aflam daca vrem ne pasa si mai avem suflet de roman ca doar in limba romana avem 420 de radicali fonetici restul limbilor europene demonstrand maxim 16 si asta dovedeste din nou ca aici este samanta si radacina pomului vietii pe care il vedem in toate culturile lumii .Mai apoi aflam ca singura limba fonetica este romana si doar in limba romana onomatopeele se scriu aud citesc similar ca in natura astfel intelegem ca aici omul a imitat prima data sunetele naturii dezvoltand vorbirea dupa care prin pastorii nostrii am civilizat intreaga lume chiar daca afirmatiile mele nu se adreseaza modestilor si umililor caci modestia este pentru prostii care nu au cu ce se lauda .Mai departe judecand logic nu putem contesta faptul ca verbul inseamna miscare miscarea inseamna viata si viata naste viata si in acest caz atacand primul verb adica verbul a fi ( fi este de fapt phi adica ratia divina si il regasim in cea mai importanta piatra a lumii SFINXUL din bucegi insa acest subiect il vom dezbate daca veti trece al doilea prag al cunoasterii in care SFINXUL te intreaba CINE ESTI ? ) asadar hai sa vedem cum fu .a fi ,fiu ,fiica ,fiinta si daca priviti cu ochii mintii veti constata cum firul vietii se pastreaza aici iar daca intram in cele 107 limbi pe goagal vom constata ca doar limba romana pastreaza radacina cotinua FI in cazul de fata restul limbilor fiind un CONVENTUM .La fel se comporta si majoritatea verbelor si cuvintelor nascute din acestea a cere ,cerere ,cerinta ,cercetare ,cersetor si acest lucru il veti putea constata doar ruland aceste serii de cuvinte prin cele 107 limbi si nu cred ca ar avea cineva nesimtirea sa ma contrazica nici macar papa de la roma care il astept sa ma caute sa-i trimit logistica necesara pentru a-mi returna aurul si impunatoarele statui ale nemuritorilor daci care tocmai m-am trezit .In cazul in care ati inteles mesajul meu la fel de bine veti intelege ca Oltul sparge muntii insa niciodata singur asa ca sunteti invitatul meu

  6. Da,decopatii care debitează inepții a la marca ion coja și densusianu. Dați-i înainte cu geto-dacii și cu tăblițele de rahat, ca din patriotism de mucava ne dorim a fi un popor cum nu a mai fost unul :cel mai vechi și cel mai viteaz. Un fel de Fernando de la emisiunea lui Bendeac. Voi dacopatilor,aveți Iumor. Cum sa debitezi asemenea gogomănii cu oricărui daci care purtau căciuli, pleata și sa faci comparație cu civilizații precum Mesopotamiana,sau cu civilizația Industrii sau a Grecilor? Hai ca sunteți penibili cu dacii…

  7. Este bine si frumos sa citim si sa gandim dar nu e nici bine, nici frumos sa ne luam de par; noi nu suntem istorici ai civilizatiilor dar exista astfel de istorici. Sa retinem ca civilizatia nu s-a nascut intr-un singur loc si nici nu e prea important care a fost prima civilizatie; mai important mi se pare ce facem noi cu civilizatia de astazi: o ducem mai departe sau dam cu ea de pamant?

  8. Și eu cred cu desăvârșire ce ne relatează domnul Tabara I. Marian și logica îmi susține ideea ca poporul chinez și strămoșii nostri au avut un aport incredibil asupra omenirii și regiuni precum Grecia ,Mesopotamia ,Egipt beneficiază acum de măreția unor civilizații construite cu ajutorul multor tehnici descoperite in cele 2 regiuni…..și ar fi multe multe de zis, timpul e limitat și din păcate nimeni nu știe cât are. 🙂

  9. Mos Nae, termina cu dacopatii tai și cu plăcuțele de fier de la tartaria ca te faci de ras, neanderthalule! Nu mai fi invidios pe africani și pe strămoșii țiganilor indieni, ca sunt leagănul civilizațiilor, ca toți știm ca aceste civilizații au aparut cu mult înaintea grecilor și a latinilor. Cat despre daci, erau niște neanderthalinde grota, fără alfabet, iar când au început sa scrie și ei, au împrumutat dea greci alfabetul. Termina mos Ene cu tartaria și cu dacii tai jerpelit ca nu se cade sa vi cu asemenea aberații ca te faci de cacao.

  10. La inceput Dumnezeu a creat cerurile și PAMANTUL.
    De ce nu cercetam mai cu deamanuntul Biblia care ne da informatii cu privire la existenta noastra, insotite de multe dovezi.
    Biblia dateaza de peste 3000 de ani si este sustinuta vechimea ei de oamenii de stiința, istorici, arheologi, carturari, manuscrisele testate cu carbon si multe alte surse au comfirmat autenticitatea bibliei.
    In urma cu 2700 de ani biblia afirma ca pamantul este rotund, ca se învârteste in jurul soarelui și ca este suspendat pe nimic. Galileo Galilei in urma cu 500 de ani a afirmat ca pamantul este rotund si a fost arestat la domiciliu pentru erezie. Judecatii voi. Cercetati Cartea Cartilor ca doar acolo este adevarul. Daca nu ai cercetat Biblia nu sti nimic si stai pe margine cu afirmatii fara dovezi. Omul nu are mai mult de 6000 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări