Banii ca datorie
Exista un adevar fundamental despre bani si datorii, pe care putini oameni il cunosc.
Cei care au incercat sa schimbe situatia au fost in permanenta redusi la tacere. Adevarul e atat de simplu incat nu poate fi crezut, un adevar la care nu ne gandim, pentru ca avem experti care fac asta pentru noi, asa ca de ce ar incerca unul dintre noi, non-expertii, sa afle adevarul?
Problema
Suntem constienti de problema, e la vedere, e o solutie care ne tot scapa, deoarece ne gadim ca problema e atat de mare incat nu o putem rezolva.
Problema consta in faptul ca nici guvernele si nici marea majoritate a oamenilor, nu au bani. Poate ca suna a exagerare, dar daca te gandesti un pic, ai sa constati ca asa e. Guvernele, fie ele sociale, liberale, democratice sau de alta natura, NU AU BANI. Ne taxeaza pana la moarte, dar cu toate acestea, se indatoreaza. Si marea lor majoritate, sunt atat de indatorate, incat nu mai exista nici o posibilitate reala de achitare datoriei.
Un procent din taxele stranse la nivel national, care difera de la tara la tara, se duce spre plata datoriilor nationale, cu mult inainte sa se discuta „bugetul” de pe acel an.
Din punctul de vedere a oamenilor de rand, nu cred ca trebuie sa te uiti prea departe, ca sa vezi ca marea majoritate a familiilor, o duc de pe o zi pe alta, desi nu le lipseste dorinta de lucra. De obicei, atat sotul cat si sotia, lucreaza, acest lucru afectand institutia familiei si copilul. Desi amandoi parinti lucreaza, acest lucru nu e suficient pentru o viata decenta. Nici nu traiesti, dar nici nu mori.
Ai putea spune ca e normal, ca asa a fost mereu, ca nu poate fi facut nimic in privinta asta, dar gresesti, asta este exact ceea ce altii, vor ca tu sa crezi. Problema exista, dar intrucat e atat de „complicata” si de „mare” si exista in vietile atator oameni, trebuie lasata in grija „expertilor”. Corect ?Nu, gresit!
Primul pas spre rezolvarea problemei
Sa ii recunosti existenta. Observarea realitatii economice din jurul tau. Afla cati bani cheltuie guvernul tau pe datoriile nationale. Afla cat de mult au de plata tarile in curs de dezvoltare. Uita-te la numarul oamenilor, din tarile in curs de dezvoltare, care emigreaza, eventual chiar in tara ta, in cautarea unei „usurari” economice.
Cauza
Acuma ca am luat la cunostinta, trebuie sa facem urmatorul pas. Sa cautam cauza, nu? Dar nu putem apela la „experti” pentru asta, pentru ca daca ei ar sti, ne-ar fi zis de multa vreme si s-ar fi facut deja ceva pentru remedierea problemei. Corect?
Cauza nu e necunoscuta, dar putini sunt oamenii si organizatiile care incearca sa ne informeze despre ea, problema lor consta in lipsa accesului la canalele mass-media.
Presupun ca deveniti nerabdatori sa aflati cauza mai repede si sa vedeti ce puteti face voi, in calitatea voastra de simpli cetateni ai acestui pamant.
Fara sa mai pierdem timpul, uitati cauza: Banii sunt creati, nu de guvernul nostru, ci de un monopol privat, condus de corporatiile bancare.
Simplu, nu? Asa ca ati putea intreba, de ce e asta o problema? Sa le luam pe rand.
Crearea banilor
In mod normal, banii sunt creati de stat, iar cele mai multe banci centrale par a fi detinute de stat si controlate de el. Zic „par” pentru ca, e doar o aparenta. Ele constituie „cea de a 4 putere in stat”.
Atunci cand statul are nevoie de bani, nu ordona bancii centrale, sa ia niste bani de la trezorerie. Statul are doar doua modalitati de a face rost de bani, prin taxe sau luand credit de la marile banci.
Atunci cand banca centrala emite bani, o face in forma unui imprumut, statul imprumuta acesti bani, fiind nevoit sa ii dea inapoi cu dobanda.
Acelasi lucru e valabil si pentru o persoana privata, care are nevoie de bani si face un imprumut la o banca comerciala. Banca il imprumuta, atata vreme cat poate sa ofere o garantie pentru acel imprumut si il da inapoi cu dobanda.
Dar cum „fac” bancile banii? Nu este imprimeria nationala cea care tipareste toate bacnotele?
Bacnotele, atunci cand sunt tiparite, sunt considerate proprietatea bancii centrale. Ele nu sunt date statului ca sa fie cheltuite, ci sunt aduse in circulatie ca sa acopere o datorie.
Oricine vrea niste bacnote pe care sa le cheltuiasca, trebuie sa le „cumpere”, renuntand la o parte din creditul lor. In orice caz, majoritatea banilor aflati in circulatie, nu sunt bacnote, ci „credit”.
Atunci cand te duci la banca si ceri un imprumut, acel imprumut e creat pe loc, in aceea banca. „Banii” sunt simple cifre introduse in contul tau din banca, pot fi cheltuiti prin scrierea unui cec, prin transfer sau retragere. Bancile au doar un mic procent din banii imprumutati. Restul poate fi platit prin simpla mutare a cifrelor dintr-un cont in altul. Ideea de baza e: banii sunt creati prin simpla adaugare a unor cifre intr-un calculator.
Practic, situatia este asa :
– pentru fiecare 10,000 pe care o banca ii imprumuta, doar 1.000 sau 2.000, trebuie sa existe realmente in seiful bancii centrale.
– asta inseamna ca daca o banca are 100.000 din depuneri, pastreaza 10.000 ca lichiditati, 90.000 ii depoziteaza la banca centrala, iar dupa asta i se permite sa creeze 900.000 prin simpla scriere a cifrelor in contul cuiva.
Practica aceasta se numeste rezerva fractionara bancara. In cazul in care guvernul are nevoie de lichiditati, procedura e un pic diferita, dar rezultatul e acelasi. Guvernul trebuie sa acorde hartii care sa promita dobanda si plata. Aceste hartii sunt „cumparate” de banci, care la randul lor, le „vand” clientilor bogati, iar guvernul este creditat cu o suma echivalenta de bani.
Ironia sta in faptul ca guvernul, care e autoritatea care ar trebui sa emita si sa puna in circulatie banii, este nevoit sa imprumute banii de la persoane private, prin intermediul bancii, ca mai apoi sa plateasca dobanda.
Acuma incepem sa intelegem de ce guvernul nu are niciodata bani si de ce atat de multi bani publici se duc spre plata datoriilor nationale.
Mecanismul diabolic
Ce se intampla atunci cand o datorie e platita? Asta e un lucru interesant. Dobanda acelei datorii e, bineinteles, proprietatea bancii. Suma imprumutata si care acuma a fost achitata in intregime, e distrusa. Asa cum a fost „creata”, acuma a fost „necreata”, in momentul in care imprumutul nu mai exista.
Deci banca poate crea bani din nimic, poate incasa dobanda, apoi poate anula acei bani, avand posibilitatea de a repeta acest ciclu la infinit, cu un alt client .
Daca v-ati intrebat vreodata cum se face ca bancile au drept sediu cele mai impozante cladiri din oras, acuma stiti.
Daca asta pare nedrept, stati sa auziti partea cu adevarat diabolica.
O economie are nevoie de bani, ca sa poate schimba produsele si serviciile. Daca sunt prea putini bani, produsele raman nevandute, preturile cad, numim asta deflatie. Daca banii devin si mai putini, economia va intra in recesiune. Adica productia inceteaza, oamenii raman fara locuri de munca, etc. Acesta este un lucru foarte important, cantitatea de bani aflata in circulatie trebuie sa fie suficienta, pentru plata serviciilor si a produselor.
Pe de alta parte, atunci cand prea multi bani sunt disponibili, apare inflatia, care e o crestere generala a preturilor si o micsorare a puterii de cumparare a banilor.
In acest moment, guvernul are doar mijloace indirecte, ca sa asigure stabilitatea economica, pentru ca bancile sunt cele care hotarasc volumul creditului creat.
De asemenea, guvernul nefiind capabil sa isi creeze proprii bani, singura cale de a putea cumpara servicii si produse, e sa continue sa faca imprumuturi. Adica sa plateasca dobanda in continuare!
Acesta e motivul pentru care guvernele nu au niciodata bani suficienti, iar taxele cresc si se inmultesc.
E vorba de monopol privat ce emite bani prin corporatiile bancare, intai bancile centrale, iar mai apoi, celelalte. Legile noastre bancare sunt cele care permit bancilor, sa creeze creditul, in locul banilor emisi de guvern, pentru oameni.
Solutia
Odata identificata cauza, solutia devine vizibila.
Legile bancare ar trebui schimbate, ca sa excluda posibilitatea producerii autonome de credit de catre banci, cu exceptia monetarului bancii centrale, care ar trebui creat ca credit, nu ca datorie. Creerea banilor trebuie sa fie controlata de oameni, nu de banci.
Cum putem exclude creatia banilor de catre banci? Simplu.
In loc de cei 10-20% depozitati la banca centrala, pentru realizarea fiecarui imprumut oferit de banci, un depozit de 100% sa fie necesar. Asta inseamna, ca o banca poate strange economiile clientilor sai, le depoziteaza la banca centrala, si atunci si numai atunci, poate oferi imprumuturi care sa fie egale cu suma reala depozitata.
Acum ca crearea banilor a revenit sub controlul guvernului, sau mai bine zis al oamenilor, apare o alta o problema.
Trebuie realizat un mecanism, care sa permita tinerea evidentei preturilor intr-un mod continuu. Odata ce avem acest mecanism, este posibil ca institutia centrala ce emite banii (banca centrala), sa controleze puterea de cumparare a banilor, intr-un mod foarte exact si strict, asezand inflatia si deflatia sub controlul sau direct.
Tinand cont de principiul ca valoarea banilor aflati in circulatie, trebuie sa fie egala cu cea a valorii produselor si serviciilor oferite, putem elimina inflatia si putem pastra puterea de cumparare stabila.
Institutia emitenta este instruita sa stabilizeze indexul preturilor.
Acest lucru se realizeaza prin retragerea lichiditatilor, la primul semn de crestere a preturilor sau marirea lichiditatilor, prin emiterea de noi bacnote, atunci cand preturile incep sa scada.
Instabilitatea preturilor nu este necesara sub nici o forma!
Bani creditati versus bani imprumutati
In zilele noastre, cand banii sunt creati, ei sunt creati in forma unor credite pentru banci si sunt gestionati ca debit pentru cel care ia imprumut, indiferent daca e persoana fizica sau guvernamant.
Evident, datoria trebuie achitata, banii sunt considerati a fi „banii bancii” si de aceea trebuie sa platim dobanda. Eu numesc acei bani, bani imprumutati si am subliniat deja faptul ca acesti bani sunt cauza multor, daca nu tuturor, suferintelor economice.
Banii creditati, pe de alta parte, nu au aceste dezavantaje. Banii trebuiesc produsi si oferiti – da, oferiti, nu in forma unui imprumut, ci ca o impartire dreapta a dezvoltarii economice pentru fiecare cetatean. Cand banii sunt creati, nu banca a fost cea care muncit pentru ei, ci oamenii si de aceea oamenii ar trebui sa devina proprietarii banilor odata ce sunt creati.
Creditul social
Unii i-ar spune unui asemenea sistem, un sistem de credit social. Termenul de credit social, a fost enuntat de Clifford Hugs Douglas si a fost promovat de un canadian numit Lois Even, care a gasit o publicatie regulata, prin care sa aduca la cunostinta publicului conceptul. Creditul social este mai mult decat ceea ce descriu eu aici, dar creditele bancare sunt partea cea mai importanta a sa.
Deci, cand banii sunt emisi de o instutitie centrala de emisie, nu apartine de drept tuturor celor care au contribuit intr-un fel sau altul la cresterea economica? Noi producem, noi consumam, noi traim, avem idei, avem copii, invatam, si predam altora ce am invatat. Toate aceste activitati constituie viata economica a tarii, si astfel pare complet logic ca beneficiul din emisia de bani sa nu apartina citorva bankeri privati, ci celor care genereaza cresterea economica in primul rand!
Calea de urmat
In afara de necesitatea incheierii monopolului bancar, prin cererea de detinere a unei rezerve de 100% pentru imprumuturile acordate, trebuie decisa organizarea procesului de creare a banilor pe viitor si a felului in care fiecare cetatean isi primeste partea sa din cresterea economica.
Unii ar zice ca statul este cel care ar trebui sa aiba puterea de a crea banii si ca banii creati ar trebui sa fie ai statului. Este o oarecare atractie fata de aceasta logica, dar cu toate acestea nu respecta principiul corectitudinii financiare fata de cetatean.
Din moment ce toti contribuim la activitatea economica a tarii, o sa va prezint o idee elaborata de Prof. Giacinto Auriti de la Universitatea din Teramo. Propunerea sa a fost prezentata sub forma unei legi, in fata senatului italian.
Este extrem de simpla:
– articolul 1.
In clipa emiterii, banii devin proprietatea cetatenilor si vor fi emisi de banca centrala a statului.
– articolul 2.
Un cod de venit social este acordat fiecarui cetatean. Prin intermediul lui, cetatenii isi vor primi partea lor, din emiterea monetara si din alte surse sociale de venit.
Giacinto Auriti, ca profesor de drept, este destul de clar in descrierea actualei situatii. El explica ca sistemul monetar actual, e cea mai mare frauda din istorie. Oamenii sunt obiectul unei fraude, care are ca valoare dublul valorii monetare aflate in circulatie, si nu numai ca nu li s-a acordat partea lor financiara de drept, dar atunci cand noi bani sunt creati, sunt creati sub forma de debit, adica o pierdere dubla pentru populatie.
Sursa: http://www.hasslberger.com/economy/money.html
Tradus si adaptat de: G.F., www.descopera.org
Subiectul este interesant dar expunerea gramaticala e la pamant.
Da… exprimarea nu e tocmai corecta… dar conteaza esenta mesajului. Foarte interesant :). Sunt curios daca vom reusi vreodata sa scapam de sistemu asta…
Nu cred ca vom scapa de dictatura impusa de bani si de banci, cel putin nu in mod pasnic. Interesele financiare sunt uriase, oamenii din spatele marilor carteluri bancare conduc practic lumea, si nu vor renunta la asta niciodata. Singura solutie este dezvoltarea inteligenrei financiare la nivel de familie. Oamenii trebuie sa invete sa nu mai cheltuiasca banii inainte de a-i avea. Sa-si foloseasca banii mai cu intelepciune si sa nu mai dea fuga la banca sa se imprumute pentru ori ce prostie. Am ramas interzis cand Traian Basescu facea apel la populatie sa mearga din nou la banci sa ia credite. Imi venea sa urlu la televizorul ala. Interesul care este? In fiecare luna sa cheltui tot ce ai, si fi tot mai indatorat si astfel luna urmatoare sa te gaseasca la fel de falit, si cu privirea in pamant, si sa nu ai ce face decat sa o iei de la capat. Astfel de cetateni se vrea sa fim….sclavii lor!!!
Va trebui sa facem toate astea, dar numai atunci cand lumea are sa inteleaga ca, noi, fiecare individ in parte inseamna statul si nu mogulii cei care fac tot felul de jocuri politice pentru a castiga putere. Va trebui sa intelegem ca, fiecare indivit poate lua masuri care sa puna pe „chituci” aceasta golanie. Dar pentru a se intampla toate astea, ne mai trebuie inca vreo 200 ani si multa, multa carte, sau, cel putin sa inteleaga ca „noi facem banul si nu el pe noi”.
Imi pare rau, daca nu am reusit sa aduc mesajul la voi in forma corecta.
Articolul de la care a pornit totul contine o multime de termeni tehnici din finante si exprimari pe masura, aceste lucruri ma depasesc sau ma depaseau la aceea vreme cel putin. E un articol de acum 1 an si jumatate.
Dar dupa cum a zis cineva de aici, oricat de prost e din punct de vedere gramatical, mesajul e clar, totusi.
L-am aranjat..sper sa nu fi sarit nimic…nu prea le aveam cu scrisul la aceea vreme :)))
mi se pare o prostie sa ne agatam de greseli gramaticale si sa nu vedem „padurea”.
in alta ordine de idei consider totusi ca fara sclavie, chiar si cea financiara pe care o traim azi, ar fi imposibil de tinut ordine in lume, pt ca nu uitati, sunt o gramada de nebuni aparent sanatosi printre noi, care cu putina siguranta si incredere in ei, la aburul unei tuici fierte sunt in stare sa se imbrace singuri dimineata :)))
cine intelege ca nu trebuie sa cheltuiasca si sa se stapaneasca pe sine, asa cum spunea cineva mai sus, merita sa treaca la urmatorul nivel – independenta.
banii fac parte din natura fiintei umane, daca exista cineva care ne conduce de sus, oricare om din majoritatea populatiei ar face la fel, toti suntem aceeasi specie!
daca va uitati la tv, daca cititi prin ziare, daca ascultati la radio, etc. veti observa ca de fapt oamenii de rand tipa dupa bani, nu mogulii; ei doar profita de pe urma banilor pentru a-i controla pe cei multi si disperati;
credeti ca simplul rol al banilor de a aduce la un numitor comun valoarea bunurilor si serviciilor merita sa trecem cu vederea neajunsurile provocate de acestia ?
daca valoarea bunurilor si serviciilor s-ar masura functie de necesitati, ar fi ok; dar cand ajungem la moda, tendinte, lux si altele observam ca „oferta si cererea” cu care ne intampina dragii nostrii economisti, contabili si bancheri isi pierde valoarea; din cererea se transforma din nevoie in moft, iar oferta se transforma din ajutor in profit; iar de acest lucru, noi oamenii de rand suntem responsabili; cerem mofturi iar mogulii profita;
iar partea cea mai dureroasa este ca deja se confunda cele doua stari are cererii; acum necesitatile sunt considerate ca fiind mofturi care se platesc; si uite asa creste disperarea si mai mult si ne afundam din ce in ce mai adanc in „treaba” (mica, mare, nu conteaza), ametiti de miscarea acestui cerc vicios
deci, traim ,muncim,consumam platim dublu tot ceea ce facem pe acest pamant .si cine detine puterea trei muste .OAMENI BUNII CE FACEM CU VITILE NOASTRE?. hai sa ne unim si sa depasim sclavia banilor .CE PARERE AVETI?.CRED CA DACA CEL PUTIN 50 LA SUTA DIN OAMENI ACESTEI PLANETE AR RENUNTA LA SERVICILE BANCILOR SAR SCHIMBA LUCRURILE . SA VA SPUN CUM ; PRIMUL LUCRU IN ACEST RAZBOI SFIDAREA SERVICILOR BANCARE , NEGOCIEREA LA MAXIM LA IN MOMENTUL CERERI UNUI CREDIT,PLATA KAS A TUTUROR SERVICILOR ,CUMPARATURILOR,VANZARILOR,DEPOZITAREA BANILOR IN CUTII PRIVATE DE DEPOZIT,DETINEREA DE BANI KAS FARA AJUTORUL BANCILOR . INTRUN CUVANT EXCLUDEREA DIN VIATA NOASTRA A BANCILOR. SI PENTRU DEPOZITAREA BANILOR KAS CE NE SUNT MAI MULT DECAT NECESARI SA INFINTAM O BANCA CE AU ACES TOTI DEPOZITANTI CU ACCES DIRECT IN CUTI VALORICE PERSONALE FARA COMISIOANE , DOBANZI SI ALTE COSTURI ASCUNSE.SI ASA VOM INVINGE SCLAVIA BANCARA MONDIALA CE NE SEACA ZI DE ZI, ATAT PE CEI CE AU BANI MAI MULTI CAT SI PE CEI CE AU BANI MAI PUTIN SAU DELOC.
Lamuriti-ma si pe mine, ce sunt de fapt banii?Multumesc
Banii, timpul….creatii ale omului, simple teorii….simple notiuni si teorii…nimic concret, doar o teorie.
Felicitari pentru articol!
citisem undeva ca de fapt cel ce imprumuta creaza banii prin semnatura ca o promisiune de a’i platii inapoi. banca comerciala este doar un intermediar si totusi ia dobinda!
un video interesant: http://www.tpuc.org/content/story-your-enslavement
Foarte bun articolul, dar totusi nimeni nu face nimic sa indeparteze sclavia, suntem sclavii piramidei, suntem manipulati si orbiti dar nu mai vedem asta.
Giulia a spus: „…dar totusi nimeni nu face nimic sa indeparteze sclavia…”
se zice ca fiecare are pretul lui….sau ca sint impotriva coruptiei din moment ce nu am fost invitata sa profit de ea. cine sa faca pentru noi? cei platiti de virful piramidei?
Giulia spune: “…dar totusi nimeni nu face nimic sa indeparteze sclavia…”
Nu e adevarat. Din 2008 (cred) a aparut miscarea Zeitgeist http://www.thezeitgeistmovement.com/ care promoveaza un sistem economic orientat pe resurse vezi http://thevenusproject.com/en/a-new-social-design/resource-based-economy in care banii NU MAI EXISTA. Sistemul monetar e unul arhaic si de rahat. Daca stai sa te gandesti bine toate relele de care auzim zi de zi (razboi, foamete, majoritatea crimelor, etc) se datoreaza acestui sistem invechit. Deci, cineva face ceva (deocamdata mediatizarea ideilor) si din cate stiu exista si cateva proiecte care vor sa construiasca orase in care sa se foloseasca o economie orientata pe resurse pentru a demonstra ca se poate. Imi doresc foarte mult sa apuc sa vad asa ceva.
Aceasta nu este doar o poveste așa Dr.ogunmen scrie turnare templul salvat viața mea și a family.OK mea pentru a începe numele meu este Richard Jason eu sunt un
om de familie cu familia mea de aici. Doar o lună în urmă am simtit ca am trebuie să se termine viața mea, deoarece casa mea a fost pe foc, care este am avut tot
problemă un om poate avea vreodată. Am avut o treabă foarte bună și a plătit foarte bine și o soție frumoasă care i iubesc cu toată inima mea. Dar unele cum de-a lungul
lucrurile au mers prost line soția .Ma crezut întotdeauna că a fost vina mea tot acest lucru. Acesta a ajuns la stadiul de fiica mea a trebuit să renunțe la universitățile din cauza lipsei de fonduri. Acest lucru a făcut soția mea mai furios. Ea se mute din casa mea cu fiicele noastre Pentru că nu a avut nimic de a le oferi. Tot ce am avut a fost casa mea și mașina mea. Am fost faliment și nu a putut găsi un loc de muncă la cel mai mic firma aici soția mea început să văd un alt om doar o lună după ce ma părăsit și a intentat divorț m-am putut ucide orice moment în curând pentru că fiica mea și soția mea ma abandonat în acest moment din viața mea, dar mulțumesc pentru Dr.ogunmen vrăji preot am avut tot ce am pierdut back.I nici nu pasă de locul de muncă mi-am pierdut pentru că nu am avut tot ce am vrut a fost familia mea din nou. M-am dus la internet pentru unele sugestii cu privire la modul de a obține înapoi soția ta, m-am
a văzut o mulțime de sfaturi on-line și mărturie ca au scris pe acolo comentariu. Unele dintre acestea au fost atât de convingătoare comentariu, dar un comentariu anonim a vorbit despre modul în care Dr.ogunmenspell templu-l ajute a fost doar atât de real, nu știam cum am ajuns chiar să-l contacteze, dar am făcut-o prin e-mail lui: dr.ogunmen@yahoo. com-am explicat problema mea să-l și am menționat cum am pierdut slujba mea, familia mea și cum un om a luat bani de la mine și de a lua totdeauna cu ea și fiecare lucru au început să cadă în afară tot ce a spus a fost că am avut o mică problemă. El mi-a spus tot ce a fost de gând să facă și ceea ce eu voi
nu care includ plata bani nu am am avut de a risca împrumut și datorită spiritele marca vrăji care a mers. De dragul
timp vreau doar să spun că tot ce a făcut a lucrat. soția mea a venit înapoi și fiica mea prea și chiar a primit un loc de muncă mai bun ca ceea ce am avut înainte. Cele mai spun dacă pot găsi ajutor în acest templu NU înțeleg de ce din altă țară nu pot găsi HELP.CONTACT el la: dr.ogunmen@yahoo.com